Gemeente Gemeente Zele

Dialectlezing: Zele in het Vlaamse dialectlandschap

prof van keymeulen (erfgoedcel) ©erfgoedcel
Dialect is geen verbasterd Nederlands, maar een taal op zich. Elk dialect is de voorzetting van taalvormen uit het verleden, mondeling overgeleverd van generatie op generatie. Eén bepaald dialect heeft het geluk gehad om toonaangevend te worden door economische of politieke redenen, en dat heeft dan de cultuurtaal geleverd. Standaardnederlands (het A.N.) is op het Hollandse dialect gebaseerd; ...
Dialect is geen verbasterd Nederlands, maar een taal op zich. Elk dialect is de voorzetting van taalvormen uit het verleden, mondeling overgeleverd van generatie op generatie. Eén bepaald dialect heeft het geluk gehad om toonaangevend te worden door economische of politieke redenen, en dat heeft dan de cultuurtaal geleverd. Standaardnederlands (het A.N.) is op het Hollandse dialect gebaseerd; de andere dialecten zijn taalkundig en communicatief even waardevol, maar hebben dus minder geluk gehad.

Prof. Jacques Van Keymeulen komt ons vertellen over dialecten, dialectologie en het dialectlandschap in Vlaanderen, dat tot stand kwam in de tijd van de Franken en de Saksen. Hij wijst ons op de kenmerken van het Zeels en de dialecten in de omgeving, en vertelt ons welke plaats het Zeels inneemt in Vlaanderen. Een boeiende lezing die je zeker eens moet komen beluisteren, awa!

Deze avond wordt georganiseerd door de Erfgoedcel Land van Dendermonde.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

  • di 12 november 2019
    van 20 tot 22 uur

Prijs

Gratis

Waar

Openbare Bibliotheek Zele
Lokerenbaan 41
9240 Zele

Organisatie

Erfgoedcel Land van Dendermonde
Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP