Gemeente Gemeente Zele

Energie in tijden van klimaatverandering: lezing met kernfysicus Jozef Ongena

jef ongena (Google Afbeeldingen) ©Google Afbeeldingen

De laatste maanden herinneren schoolgaande kinderen iedereen via hun klimaatstakingen aan de wereld die letterlijk kapotgaat aan onze overconsumptie.

Eén van de meest prangende problemen in het huidige klimaatdebat is het energievraagstuk: hoeveel hebben we nodig, waar moet dit allemaal vandaan komen, welke impact heeft het opwekken en consumeren van massa's energie op de wereld?

Dr. Jozef Ongena is afkomstig uit Belsele. Hij is gepassioneerd door wetenschap, doctoreerde in de fysica en is ondertussen al jaren verbonden aan het laboratorium voor Plasmafysica van de Koninklijke Militaire School (KMS). De bedoeling van zijn onderzoek is om via kernfusie elektriciteit op te wekken die onuitputtelijk, veilig én milieuvriendelijk is.
Hij werkt samen met internationale teams en verricht baanbrekend onderzoek. Dat resulteerde onder meer in een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift 'Nature Physics' en vorig jaar werd hij met zijn team bekroond met de internationale Landau-Spitzer-award.
Jozef Ongena is kritisch en gaat geen controverse uit de weg. Zijn standpunt is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en hij durft pertinente vragen te stellen bij de houding van de pers, de politieke gezagsdragers en de consument in het energiedebat.

Stof tot nadenken en zeker eens de moeite van het luisteren waard! De inkom is gratis. Na de lezing wordt aan de aanwezigen een drankje aangeboden.

Deze lezing hoort bij een aantal informatiemomenten rond klimaat. Ben je ge├»nteresseerd? Kijk dan ook naar de webpagina van De Wiek (www.dewiek.be), waar Nic Balthazar komt op 22 mei of bezoek de bibliotheek tussen 15 en 23 mei waar een informatieve tentoonstelling komt ism de gemeentelijke Milieudienst en IDM: “Een buik vol afval”.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

  • wo 3 april 2019
    van 20 tot 22 uur

Prijs

Gratis

Waar

Openbare Bibliotheek Zele
Lokerenbaan 41
9240 Zele
Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP