In 2001 ruilden Eddy Oosterlinck en Mileine Bracke, na een professioneel leven bij
ijzerwaren De Pikke Bouw & Industrie, hun landelijke Zele in voor de Loirestreek. Toen
ze in 1985 hun oog lieten vallen op een longère, genesteld op de top van een, met
oude wijnstokken, beplantte helling, hadden ze niet het minste vermoeden dat het
niet alleen hun gedroomde vakantiehuis zou worden, maar dat ze zich er in 2001 ook
definitief zouden vestigen en er wijngaarden zouden exploiteren.
Mijn vader heeft gewacht tot ik 19 was om definitief naar ginder te trekken, begint zoon Mathieu, die mee in de zaak zit, het verhaal, In 1986 maakte hij er wel al zijn eerste wijnen. Zijn liefde voor de wijn is begonnen, samen met zijn vrienden in de kelder van Rodrigues, rond het vat. Niet alleen de liefde voor de wijn uit de Loire, maar voor de wijn in het algemeen. Die streken ging hij allemaal ontdekken, ook rond Bordeaux en in de Bourgogne. Hij had een enorme passie voor de zoetere moelleux- en liquoreux-wijnen van de Chenin-druif. In die streek wilde hij welp verblijven. Bij het huis dat ze daar troffen hoorden enkele wijngaarden, maar het had geen kelders en ook geen chai (bovengrondse bewaarplaats), hij is er dus van nul gestart.
Het is niet dat hij een wijndomein had gekocht of overgenomen.
Mijn vader wilde maken wat hij lekker vond, of men het nu wou of niet, gaat Mathieu verder, maar naast de liquoreux en de moelleux maakt hij ondertussen ook droog wit. Dat heeft gewerkt. De keuzes die mijn vader heeft gemaakt renderen. De sommeliers kennen ons, en onze wijnen prijken op de kaarten van sterrenrestaurants van Tokyo tot New York. We hebben
een zeer bescheiden productie, maar genieten een grote reputatie binnen de Loire-wijnen.
Biodynamische wijn
Acht uur per dag werk ik niet meer, voegt vader Eddy eraan toe, het werk op de wijngaard, daar hebben we mensen voor in dienst. Maar de organisatie van het werk en de supervisie over de kelder bijvoorbeeld ligt wel nog bij mij. En zowel mijn zoon als ikzelf trekken naar beurzen. Dat kan in Stockholm zijn of in Lissabon, morgen vertrek ik bijvoorbeeld naar Marseille.
Als er geen werk is op of rondom de wijngaard trekken we er inderdaad op uit om onze wijnen
bekend te maken, voegt Mathieu eraan toe. Onlangs demonstreerden we onze wijnen in het
kasteel Haut-Bergey in Léognan op de Biodyvinprimeurs, een evenement voor professionals waar men een hele reeks biodynamische wijnen kan proeven. Die contacten leveren mooie momenten op. We proefden onze wijn ginds met een tweesterrenchef uit de Sauterne, de thuis in Bordeaux van de zoetere wijnen. Hij wilde toch onze wijnen op de kaart. Door iets anders aan te bieden ga ik heel veel klanten een plezier doen, was zijn redenering.
Tijdens covid stak Mathieu een tandje bij en startte een distributieplatform op in Zele om de wijnen gemakkelijk over heel Europa te kunnen distribueren. Het bedrijf doet expeditie naar
agenten en invoerders van Juchepie in België en de omringende landen. Ook in het kader van de opvolging. De administratie verloopt sindsdien in de cloud zodat die zowel vanuit Frankrijk als van hieruit kan gebeuren.
Het nieuwste project dat Mathieu en Eddy op stapel hebben staan, is het terug in gebruik nemen van een wijngaard die sinds de jaren 60 braak ligt, la Pierre Gaudry. Heel wat coteaux waren destijds in onbruik geraakt, ze waren te steil en moeilijk te bewerken naar rendement toe. Uit oude geschriften blijkt echter dat die Pierre Gaudry één van de beste terroirs is uit de streek. Daar willen zowel vader als zoon de wijn van drinken.
En naast het wijn produceren, is Eddy mooi verankerd in de streek. Hij zet er zijn theaterpassie verder die hij in Zele beleefde bij Rhetorika en regisseert in Frankrijk het plaatselijke toneelgezelschap. Nee, ik wil niet terug, zegt hij. Mathieu houdt me op de hoogte over de ijzerwarenzaak, dat is perfect, En ja, er zijn wel dingen die ik mis, maar die kunnen verholpen
worden. Twee keer per jaar ben ik in België en dan laad ik mijn camionette vol met Belgische bieren.
Meer weten over Domaine de Juchepie? Klik hier: https://www.juchepie.fr/index.php/nl/