Vergunning voor de verstrekken van sterke en/of gegiste dranken
Als je start met een nieuwe horecazaak, moet je bij het Team Vrije Tijd & Beleving - Lokale Economie een drankvergunning aanvragen. Deze vergunning heb je nodig om gegiste en/of sterke dranken te mogen serveren in je zaak. De vergunning moet minimaal 21 dagen voor de opening aangevraagd worden.
Procedure
Het aanvraagformulier kan je hieronder vinden of je vraagt het op bij het Team Vrije Tijd & Beleving - Lokale Economie. Volgende documenten moet je bij je aanvraag toevoegen:
- Uittreksel uit het strafregister 596.1: op te vragen bij de bevolkingsdienst (https://www.zele.be/uittrekselstrafregister)
- Kopie identiteitskaart
- Kopie van de verplichte objectieve aansprakelijkheidsverzekering in geval van brand en ontploffing: verplicht voor publiek toegankelijke inrichtingen die groter zijn dan 50 m². Indien de ruimte kleiner is dan 50 m², moet je een verklaring toevoegen waarin dat officieel bevestigd wordt. Dit is geen brandverzekering, neem contact op met je verzekeringsmaatschappij voor meer info.
- Bewijs inschrijving Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO): om het ondernemingsnummer te controleren, moet je een bewijs van inschrijving bij de KBO toevoegen.
- Kopie van het brandpreventieverslag van de brandweer na een controlebezoek. Dit bezoek kan aangevraagd worden via de website van Brandweerzone Oost: https://oost.hulpverleningszone.be/
Afhandeling
Zodra Team Vrije Tijd & Beleving - Lokale Economie het aanvraagformulier volledig heeft ontvangen met bijhorende documenten en gunstige adviezen, maken zij de drankvergunning op ter ondertekening aan de burgemeester.
Meer info
TIP: Download hieronder de horecabrochure. Hierin staan alle verplichtingen waaraan je als horecaonderneming moet voldoen. Een handige handleiding als je een nieuwe zaak start!