Gemeente Gemeente Zele

Kruis van de Calvarie Zele Dijk

Gepubliceerd op  di 16 jun 2020
Het kruis van de Calvarie te Zele Dijk werd in mei volledig vernieuwd. Het vorige kruis was versleten en dreigde om te vallen. Door dit nieuwe kruis is de historische Calvarie van Zele Dijk opnieuw een baken in het mooie landschap. Aarzel dus niet om er in de buurt te gaan wandelen of fietsen.

De eerste vermelding van een veldkapel aan de viersprong van Zele Dijk dateert van 1772. Dit is het jaar dat Jan Praet uit de gevangenis van Dendermonde  ontsnapt.


Tijdens de Franse revolutie werden alle kapellen en calvaries door de sansculotten vernietigd. Frans Michem vermeldt in 'Zele en zijn geschiedenis':  Oktober 1798 “Vive la République” – De toren zonder kruis … In de wijken worden alle calvariebergen vernietigd … Op 12 oktober 1798 begon ook de Boerenkrijg in Overmere als reactie tegen de wreedheden en opeisingen van de Franse bezetter. Spoedig na die periode werd er opnieuw een calvarieberg opgericht met levensgrote houten beelden van de gekruisigde Christus, de Heilige Maagd en de apostel Johannes.

In 1881 werden de houten beelden vervangen door gietijzeren. Op 23 augustus 1981 werd het 100-jarig bestaan van deze calvarie plechtig gevierd met een openluchtmis en een volksfeest.

In de nacht van 30 november op 1 december 2000 werden de beelden van de Heilige Maagd en de apostel Johannes gestolen. Een actieve zoektocht was vruchteloos.

Op 28 januari 2005 werden twee gelijkaardige gietijzeren beelden uit dezelfde periode aangekocht. De beelden en de Christusfiguur werden door Roger De Wilde op een unieke wijze polychroom geschilderd.

Op 1 juli 2005 werd de volledig vernieuwde Calvarie door Deken Alfons Willems plechtig ingewijd. Heemkunde Oost-Vlaanderen bekroonde de “bijzonder verzorgde en geslaagde” restauratie. De CERA-foundation steunde het project als behoud van historisch erfgoed met een actuele religieuze betekenis.

Regen en wind, storm en hagel tastten de kleuren aan en roestvorming bedreigde de gietijzeren beelden. Na informatie bij de grote  verfproducenten, monumentenwacht Oost-Vlaanderen, Sint-Lucas Gent, VTI Lokeren,  gespecialiseerde schildersbedrijven en een ijzergieterij in Frankrijk, werd besloten te kiezen voor een oplossing die een langdurig resultaat verzekert. Een verfoplossing eist een voortdurend onderhoud en om de 4-5 jaar een volledige revisie.

De beste oplossing was dus: zandstralen om het roest te verwijderen, metalliseren om te beschermen en een poederlak in brons kleur als eindafwerking.

De financiële hulp van vele sponsors van Zele–Dijk, Avermaat, Zele- Centrum en omliggende gemeentes en de bijzondere bijdrage van de CERA-foundation enerzijds en anderzijds het puike werk van Van Cauteren Metallics en de volledige medewerking en logistieke steun van de  gemeente, hebben geresulteerd in een schitterend resultaat.

Op zaterdag 19 maart 2016 werd de Calvarie door pastoor Jan Van Raemdonck plechtig ingewijd.

Op 1 juli 2019 werd het paneel met de historiek vernieuwd en op 7 mei 2020 werd het houten kruis zelf vervangen.

De Calvarie van Zele Dijk is terug de plaats om te bezoeken, misschien met een gebed in alle stilte.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP