Gemeente Gemeente Zele

Bib stelt troostkoffers samen voor kinderen

Gepubliceerd op  vr 22 dec 2023
Als kinderen geconfronteerd worden met een ernstige ziekte of het verlies van een broertje, zusje, mama, papa, zorgt dat vaak voor gevoelens van onzekerheid of schuldgevoel. Kinderen verwerken verdriet op een andere manier dan volwassenen en daarom is het belangrijk om hen daarin te steunen.

Om dit proces te vergemakkelijken en kinderen te helpen om met hun emoties om te gaan, stelt de bibliotheek twee troostkoffers ter beschikking aan de Zeelse lagere- en kleuterscholen. Dit kwam tot stand in samenwerking met het ROTZ – Huis van het Kind en Katrien Vercauteren, leerkracht De Vlinderboom Avermaat.

De koffers zijn ontworpen om kinderen en hun begeleiders te ondersteunen bij het omgaan met verlies en rouw. In elke troostkoffer vind je zorgvuldig geselecteerde items die kinderen kunnen helpen bij het verwerken van hun gevoelens.

We hebben er één voor kleuters rond het boekje “Voorbij de regenboog” van Kathleen Amant, en eentje voor kinderen van de lagere school.

De koffers bevatten materialen om de kinderen te helpen in het verwerken van rouw en verdriet: zo kunnen we de dood bespreekbaar maken en handvaten aanreiken om verdriet te verwerken, door middel van rituelen, verhaaltjes en knutselwerkjes.

Mochten scholen geconfronteerd worden met onverwacht verlies van een leerling, broer, zus, mama, papa ….. dan kunnen ze deze koffers aanvragen bij de bibliotheek via bibliotheek@zele.be of telefonisch 052 45 23 36. 

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP