Gemeente Gemeente Zele

Maart 2021: Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

Gepubliceerd op  vr 19 feb 2021
Het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker geeft mensen van 50 t.e.m. 74 jaar de kans om elke 2 jaar een stoelgangtest te doen. Omdat dikkedarmkanker heel langzaam ontstaat, kan de ziekte in een vroege fase worden opgespoord. De test neem je gewoon zelf thuis af.


Met de afnameset die je samen met de brief ontvangt, neem je zelf een staal van je stoelgang. Nadien stuur je het staal naar het labo. Je hoeft geen postzegel te plakken. Het onderzoek van het staal in het labo is gratis.

Omdat dikkedarmkanker in een vroegtijdig stadium kan ontdekt worden, is de behandeling ervan minder zwaar én is de kans op volledige genezing groter. Enkele Zelenaars onderstrepen het belang van dit onderzoek:

“Neem enkele minuten van je tijd voor de stoelgangtest, om gerust te zijn”, weet Dominique De Wilde.

“Vroegtijdige opsporing was voor mij van levensbelang”, getuigt Johan Anthuenis op zijn beurt, “zonder het weghalen van die poliepen enkele jaren geleden, had ik nu wellicht veel gezondheidsproblemen.”

Tahsin en Seycan Deveci doen alvast mee aan het onderzoek. “Wij willen zo lang mogelijk gezond blijven voor onszelf en voor onze kinderen!” klinkt het.

Eenzelfde geluid bij Mehmet Temurseker: “Laat de tijd met je dierbaren niet te snel verstrijken. Laat tijdig je stoelgang nakijken.”

Meer info
• Op de website https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be vind je antwoord op vragen als ‘Wat is dikkedarmkanker?’, ‘Wie kan deelnemen?’, ‘Wanneer word je uitgenodigd?’, ‘Hoe neem je deel?’ en ‘Hoe gebruik je de afnameset?’.
• Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing via 0800 60160, tussen 9 en 12 uur en tussen 13 en 16 uur.
• Mail naar info@bevolkingsonderzoek.be.


Contacteer je huisarts voor vragen over je persoonlijke medische situatie.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP