Gemeente Gemeente Zele

Ben jij getuige of slachtoffer van familiaal geweld? Praat erover!


Wie te maken krijgt met familiaal geweld geraakt daar meestal niet uit zonder hulp. In gesprekken met slachtoffers van familiaal geweld komt altijd hetzelfde terug: er was altijd wel iemand die op de hoogte was. Een leerkracht, de buren, een familielid, … Achteraf stelt men zich dan de vraag: waarom deed niemand iets?

Wat is familiaal geweld?

Familiaal geweld is geweld door een (ex-)partner, (groot)ouder, familielid of vriend. Het is niet enkel schoppen en slaan, maar ook ruzie maken, schreeuwen, dreigen, negeren, vernederen, uitschelden en stalken.

Wat zijn mogelijke signalen?

Het slachtoffer:

  • ziet er moe uit en is vaker ziek.
  • heeft blauwe plekken of andere wonden.
  • is nerveus. Verdedigt de dader/partner.
  • spreekt negatief over zichzelf en anderen.
  • lijkt bang en boos, depressief, verward.
  • gaat minder om met familie en vrienden.
  • ontwijkt vragen en zegt vaak last minute afspraken af.


Documentaire: “Als je eens wist” van Hilde Van Mieghem

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/als-je-eens-wist/trailer/als-je-eens-wist-trailer-s2/

Hilde Van Mieghem en haar team gaan in een tweede reeks dieper in op partnergeweld met getuigenissen van slachtoffers, plegers en experts.

Vaak zijn trauma’s uit de kindertijd ook onlosmakelijk verbonden met intrafamiliaal geweld. Maatschappelijk blijft men steken in het cliché van de vrouw met het blauwe oog en de man als agressief monster, maar de realiteit is veel genuanceerder. Geweld binnen het gezin wordt zowel door vrouwen als mannen gepleegd. Door het gebrek aan degelijk onderzoek, verouderde wetgeving, preventie en een gebrekkige opleiding bij politie en in de zorgsector wordt partnergeweld onbewust mee in stand gehouden. Maar ook buren, familie, vrienden en omstaanders sluiten de ogen en houden zich aan de dwingende regel je beter niet te moeien met een huwelijk.

Niet zelden zijn criminaliteit, geweld, druggebruik, alcoholmisbruik, ziekteverzuim en zelfmoord een rechtstreeks gevolg van deze problematiek. Deze tweede reeks van Als je eens wist wil de blinde vlek rond dit probleem zichtbaar maken en er de alarmklok over luiden.

Een productie van Borgerhoff & Lamberigts voor Canvas.

Bekijk de volledige reeks hier: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/als-je-eens-wist/

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP