Gemeente Gemeente Zele

Asbest naar het recyclagepark? Dit moet je weten

Gepubliceerd op  wo 28 apr 2021
Sinds 1 mei is het verplicht om asbest verpakt aan te leveren op het recyclagepark. Een Vlaamse verplichting om transporten van asbest zo veilig mogelijk te laten verlopen. Niet alleen tijdens de afbraak, maar ook tijdens het vervoer kunnen er immers asbestvezels vrijkomen.

Hoe ga je tewerk?

Je verpakt het asbestmateriaal zelf in doorzichtige zakken of plastic of koopt zakken aan op het recylagepark of in de IDM-kantoren (Zelebaan 42 en Moortelstraat 16 Lokeren).

  • Voor kleinere asbeststukken kan je een zak van 60 L
    aankopen (1,5 EUR per zak).
  • Voor grotere stukken asbest kan je een grotere foliezak aankopen (2,50 EUR per zak). Deze zakken (3,10 m x 1,25 m x 30 cm) zijn geschikt voor 2 à 3 golfplaten.

Eens gevuld, kan je de zakken afleveren op het recyclagepark, volgens de normaal geldende tarieven. Een afspraak maken voor het recyclagepark, doe je nog steeds via www.idm.mijnrecyclagepark.be.

Belangrijk om weten!

Er bestaan twee soorten asbest. Hechtgebonden en niethechtgebonden asbest. De laatste categorie laat je om veiligheidsredenen best door een gespecialiseerde firma verwijderen.

  • Verwijder je zelf hechtgebonden asbest, ga dan uiterst voorzichtig tewerk. Draag beschermingskledij, een mondmasker en handschoenen. Een beschermingskit kan je bij IDM aankopen voor 10 euro. Benevel het asbestmateriaal, zo voorkom je dat  asbestdeeltjes zich gaan verspreiden.
  • Ga je nadien het asbest zelf verpakken, hou er dan rekening mee dat de folie waarmee je verpakt voldoende dik moet zijn (min. 100 micron, bij voorkeur 150 micron), zodat deze niet kan scheuren en er geen asbestvezels kunnen vrijkomen. Enkel doorzichtige plastic zakken of folie zijn toegelaten. Zo blijft controle van de inhoud mogelijk door de  parkwachter. Gebruik stevige tape om de zakken luchtdicht te maken en maak de pakken niet te groot.
Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP