Gemeente Gemeente Zele

Herdenking 11 november

Gepubliceerd op  za 10 okt 2020
Op 11 november verzamelen de Zeelse jeugdbewegingen, orkesten, scholen, sportclubs … elk jaar massaal om rond het monument op het Koningin Astridplein hulde te brengen aan de slachtoffers van de beide wereldoorlogen. Het coronavirus maakt dat we het dit jaar op een andere manier moeten doen.


Meer dan ooit kunnen we deze herdenking niet zomaar voorbij laten gaan. In een aangepast programma sturen we ook dit jaar een boodschap van vrede en solidariteit de wereld in.

Programma


Van vrijdag 6 november tot woensdag 11 november
Vredesmuur

Rond het herdenkingsmonument worden hekkens geplaatst. Kom langs en hang er jouw tekening, brief, gedicht, foto … met een boodschap van vrede of solidariteit op. Zo kan elke klas, elke Zelenaar dit bijzondere moment écht mee-maken.


Zondag 8 november
De auteur vertelt: ‘Sweethearts: verliefd op de bevrijder’

Na de bevrijding in 1944 werden honderden Vlaamse vrouwen verliefd op een Brits militair. Sommige van deze koppels beloofden elkaar eeuwige trouw en vestigden zich in ons land of beproefden hun geluk in Groot-Brittannië. Dirk Musschoot zocht en vond getuigen of nakomelingen van deze mensen en pende deze verhalen neer in zijn gekende, vlotte stijl. Wie waren die tommy's die met een meisje van hier aan de haal gingen? Wie waren die jonge Vlaamse vrouwen die verliefd werden op een soldaat van over de plas? Welke offers brachten ze om bij elkaar te kunnen zijn? Stuk voor stuk verhalen vol ontroering, maar vaak ook van eenzaamheid, heimwee en gemis. De auteur vertelt zijn verhaal in De Wiek op zondag 8 november om 10.30 uur. Tickets kosten 5 euro, op voorhand te reserveren via www.dewiek.be.

Een samenwerking met Team Bibliotheek.
Meer info: bibliotheek@zele.be | 052 45 23 36


Woensdag 11 november
  • 9.30 uur: Te Deum (met voorlezen van winnend opstel van de opstelwedstrijd van de  leerlingen van het 5de leerjaar)
  • 10.30 uur: Herdenking aan het monument van de oorlogsslachtoffers
Aan de verenigingen is gevraagd om een beperkte delegatie af te vaardigen. Aan onze inwoners vragen wij omwille van de maatregelen omtrent corona niet naar het monument af te zakken.

Meer info: evenementen@zele.be | 052 45 99 64

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP