Gemeente Gemeente Zele

11 november uitgebreid herdacht

Gepubliceerd op  ma 11 okt 2021
Op 11 november verzamelen de Zeelse jeugdbewegingen, orkesten, scholen, sportclubs … elk jaar massaal om rond het monument op het Koningin Astridplein hulde te brengen aan de slachtoffers van de beide wereldoorlogen.


Programma


Vrijdag 5 november | 20 uur

GC De Wiek – Vriend of vijand met Rudi Vranckx

Een beklijvende voorstelling met muziek van Bram Vermeulen uit het album 'Oorlog aan den Oorlog' en de theatervoorstelling ‘Mannen Maken Oorlog’, gebracht door Katarina Vermeulen, Wigbert, Charles Nagtzaam (Frank Boeijen Band) en Serge Feys (Arno/TC Matic).

Bram Vermeulen was gefascineerd door de Eerste Wereldoorlog en de uitputtingsslag rond Ieper. De loopgraven, de bunkers, het helse lawaai … maar ook de vrede en de heropbouw inspireerden Bram mateloos bij het schrijven van de theatervoorstelling ‘Mannen Maken Oorlog’. Bram nam in 2000 de CD ‘Oorlog Aan Den Oorlog’ op. Hij ging ervan uit dat de mens niet zonder oorlog kan en er geen vrede kan bestaan zolang er mensen zijn. Hij schreef over zijn ervaringen, belevingen en zienswijzen in prachtige liedjes en composities.

Oorlogsverslaggever Rudi Vranckx verweeft zijn persoonlijke oorlogservaringen en unieke beelden tussen de songs door.

Tickets: € 15 euro | www.dewiek.be


Vrijdag 5 november tot woensdag 11 november

VREDESMUUR

Rond het herdenkingsmonument worden hekkens geplaatst. Kom langs en hang er jouw tekening, brief, gedicht, foto ... met een boodschap van vrede of solidariteit op. Zo kan elke klas, elke Zelenaar dit bijzondere moment écht mee-maken.


Donderdag 11 november

OPTOCHT NAAR OORLOGSMONUMENT

Van het marktplein naar het Oorlogsmonument

  • 9.30 uur.: Plechtige dienst in de Sint-Ludgeruskerk
  • 10.00 uur: Verzamelen optocht aan de Sint-Ludgeruskerk
  • 10.30 uur: Optocht met drie legervoertuigen, de Leopard1 Berger, de CVR-T Samson en de M113 Recovery naar en rond het Monument der Gesneuvelden en Oorlogsslachtoffers
  • 11.00 uur: Burgerlijke plechtigheid aan het monument met bijzondere getuigenissen en muziekmomenten

Meer info: evenementen@zele.be | 052 45 99 64

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP