In de kijker

Zilse zoekertjessite: Azue Awa

De 16-jarige Zelenaar Branco Baert richtte de zoekertjessite 'Azue Awa' op. Deze site brengt de Zeelse geschiedenis en het dialect dichter bij de mensen. Je vindt er een vertaalwoordenboek van Vlaams naar het Zeels dialect, foto's en heel wat wistjedatjes over Zele. Een superinitiatief dat zeker de moeite waard is om eens te bekijken: www.azueawa.be

Zele voluit voor een gemeentelijk logo


De gemeente Zele zal vanaf 2016 voor het eerst een officieel gemeentelijk logo gebruiken dat het visuele uithangbord wordt van de dynamiek en de positieve toekomstvisie van de gemeente.

Jullie hebben drie weken lang gestemd voor één van drie logo’s die telkens een ander facet van de gemeente beklemtoonden. Uiteindelijk behaalde het tweede, meest gedurfde ontwerp de meerderheid van de stemmen. We willen alle Zelenaars dan ook van harte bedanken voor jullie betrokkenheid en inbreng! Klik hier voor meer informatie.

Zele is opnieuw Roparunstad!

Vrijdagavond 9 oktober trok de burgemeester met een delegatie naar Rotterdam voor de bekendmaking van Roparunstad 2015. En we mogen opnieuw juichen, Zele werd maar liefst voor de zevende maal tot Roparunstad verkozen!

Zitdagen pensioenen

De zitdag in het gemeentehuis voor pensioenen gaat door op volgende data:

- maandag 7 december van 13.30 u. tot 16.30 u. (werknemers)
- maandag 7 december van 13.30 u. tot 14.30 u. (zelfstandigen)

OPGELET: op maandag 2 november gaat de zitdag NIET door. Dan is het gemeentehuis gesloten (allerzielen).

15 oktober: Dag tegen Kanker

Elk jaar krijgen bijna 40.000 Vlamingen het harde verdict: kanker. Dat zijn 107 nieuwe patiënten per dag. Bijna 5 per uur. Mannen. Vrouwen. Kinderen. Meer dan 200.000 mensen leven met en na kanker. Onthutsende cijfers waar je stil van wordt. Het betekent dat vroeg of laat iedereen met kanker te maken krijgt. Rechtstreeks of onrechtstreeks.

Daarom organiseert Kom op tegen Kanker elke derde donderdag van oktober de Dag tegen Kanker. Dit doen we met de steun van meer dan 100 ziekenhuizen en zorgorganisaties. Op die dag roepen we iedereen op om alle mensen met kanker en hun naasten te tonen dat ze er niét alleen voor staan. Dat we meeleven. Dat hun strijd tegen deze ziekte ook de onze is.

Op de Dag tegen Kanker worden tal van hartverwarmende activiteiten op touw gezet voor kankerpatiënten en hun naasten. Ze worden verwend met een hapje en een drankje, een voet- of handmassage, een schoonheidsverzorging, een workshop kleur- en stijladvies, een relaxatiemassage,…

Toon je betrokkenheid. Kom op 15 oktober langs en speld het gele lintje op als symbool van solidariteit. Op www.dagtegenkanker.be vind je alle informatie over de Dag tegen Kanker en de deelnemende ziekenhuizen en zorgorganisaties. Je ontdekt er ook hoe je op een andere manier je hart kan tonen.

Week van de Bedrijfsoverdracht: 26-30 oktober

Ook dit jaar organiseert het Agentschap Ondernemen, samen met haar partners, de Week van de Bedrijfsoverdracht en dit van 26 tot 30 oktober. De Week van de Bedrijfsoverdracht start op maandag 26 oktober met een openingsactiviteit in de zalen Elzenveld te Antwerpen. Klik hier voor het programma. Meer info: www.weekvandebedrijfsoverdracht.be

Gezocht: Nederlandstalige mama's om samen met taalmama's rokjes te maken

Om hun Nederlands te oefenen willen de Turkstalige mama's graag samen met Nederlandstalige vrouwen een naaicursus ’rokjes maken‘ volgen. De cursus gaat door van 12 oktober tot en met 12 november telkens op maandagnamiddag van 13u15 tot 15u45 en op woensdagvoormiddag van 08u45 tot 11u15. De cursussen gaan door in het Dienstencentrum De Welle – Koevliet 3 te Zele en worden gegeven door Mariette, een ervaren naaister. De deelname kost 8 euro.
Meer info? 
- Christel Immegeers – Dienst samenleving – 052/45.99.70 – christel.immegeers@zele.be
- Miek Laget – Dienstencentrum de Welle – 052/45.68.56 – miek.laget@ocmwzele.be

Lokaal opvanginitiatief van OCMW Zele

De opvang van vluchtelingen wordt georganiseerd door Fedasil en zijn partners zoals Caritas, het Rode Kruis en door de OCMW‘s in hun LOI‘s (Lokale Opvang Initiatieven). Deze opvang is gereglementeerd en wordt ook gesubsidieerd door de overheid. Asielzoekers worden na hun registratie bij de Dienst Vreemdelingenzaken ondergebracht in grote asielcentra. In Oost-Vlaanderen zijn dit de Rode Kruiscentra van Sint-Niklaas en Eeklo. Na 4 maanden kunnen zij doorstromen naar kleinere zelfstandige LOI‘s.

Persoonlijk vluchtelingen opvangen raden wij ten zeerste af. De begeleiding is complex (juridisch, sociaal, medisch …) waardoor gepaste hulp noodzakelijk is. Ook vanuit de overheid wordt afgeraden om vluchtelingen op te vangen. Voorlopig bieden deze opvanginitiatieven voldoende plaats voor de vluchtelingen.

Het LOI van Zele huisvest 6 asielzoekers in procedure. Wij hebben hiervoor 2 woningen ter beschikking waar wij alleenstaande mannen opvangen. De asielzoekers krijgen geen financiële steun, maar vallen terug op het principe ‘bed-bad-brood’ waarbij opvang en begeleiding gegarandeerd wordt tijdens de asielprocedure. Ze krijgen enkel een beperkt bedrag van € 65,00 per week voor hun dagelijks behoeften. Hiermee kunnen ze voedsel kopen voor drie maaltijden per dag en hygiënische/huishoudelijke producten aanschaffen. Indien noodzakelijk wordt er ook een busabonnement aangevraagd. Twee keer per jaar wordt ook een vergoeding voor kledij toegekend.

De hulpverlening omvat eveneens de toegang tot juridische bijstand, de toegang tot diensten als tolkdiensten of het (verplicht) volgen van opleidingen, zoals Nederlandse les en het Inburgeringsprogramma. De mogelijkheid tot werken is eveneens gereglementeerd en kan mits voldaan wordt aan een aantal voorwaarden.

Ook in voor ons meer evidente zaken worden asielzoekers begeleid: Niet iedereen weet hoe een wasmachine werkt. Of iemand dient uitleg te krijgen over het huisvuilsysteem van de gemeente (hoe sorteren, wanneer welk afval buiten zetten, …). 
Bij aankomst worden de verschillende voedingswinkels en zorgverstrekkers (huisarts/apotheek) aangeduid op een stratenplan en wordt hen verteld waar men goedkoop kan winkelen (tweedehandskledij, boodschappen op de wekelijkse dinsdagmarkt, rommelmarkt op zaterdag, …).

Wanneer ze erkend worden als vluchtelingen moeten ze op zoek gaan naar een woning op de private huurmarkt. Het OCMW ondersteunt hen hierin. Na twee maanden dienen ze de opvang te verlaten. Voor personen met een negatieve beslissing wordt de procedure vrijwillige terugkeer opgestart.

Wie eventueel zijn steentje wil bijdragen door hulp aan te bieden, adviseren wij contact op te nemen met Fedasil via http://fedasil.be/nl/nieuws/accueil-des-demandeurs-dasile/asielzoekers-helpen-wat-kan-u-doen-0 of de Rode Kruiscentra in Sint-Niklaas of Eeklo.

Meldpunt verwaarloosd of mishandeld dier

Als je getuige bent van een dier dat verwaarloosd of mishandeld wordt, kan je dat melden bij de dienst Dierenwelzijn. Als je de eigenaar van het dier niet kent, kan de dienst Dierenwelzijn niet optreden. In dat geval kan je contact opnemen met de politie die de eigenaar kan opsporen. Klik hier om een verwaarloosd of mishandeld dier te melden.

Word vrijwilliger bij Awel

Als vrijwilliger bij Awel luister je naar de vragen en verhalen van kinderen en jongeren, denk en voel je met ze mee. En maak je zo het verschil voor die ene jongere of dat kleine meisje. Je kiest zelf langs welke weg je dat wil doen: telefoon, e-mail, chat of forum. Awel, ik wil nog meer en schrijf me in! Surf naar www.awel.be/word-vrijwilliger of geef een seintje via info@awel.be of 02 534 37 43.

Doe een Zeelse Geschenkbon cadeau!

De Zeelse Geschenkbon is online te koop via deze link en kan besteed worden bij de deelnemende handelaars. De Zeelse Geschenkbon is niet enkel het perfecte cadeautje, bovendien steun je als consument daarmee de Zeelse middenstanders. Het is een initiatief van het gemeentebestuur Zele in samenwerking met de gemeentelijke werkgroep lokale economie en met ondersteuning van de Provincie Oost-Vlaanderen. Klik hier voor meer informatie!

Loketten NMBS sluiten vanaf 1 december

NMBS komt ook na een overleg met het gemeentebestuur niet terug op de beslissing om de loketten aan het station van Zele te sluiten. Op het overleg werd de petitie tegen de sluiting, met ongeveer 1.500 handtekeningen, overhandigd aan NMBS. Toch zullen de loketten sluiten vanaf 1 december 2015. Het gemeentebestuur zal nu rond de tafel zitten met de uitbaters van het fietspunt om dit alsnog te proberen behouden. De voorlopige sluiting van het fietspunt staat gepland op 31 augustus 2016. NMBS belooft echter wel om de fietsrekken te vernieuwen en een verkoopbediende ter beschikking te stellen die hulp biedt aan de pendelaars voor de werking van de biljettenautomaat. Het gemeentebestuur heeft nog enkele bijkomende vragen gesteld zoals het blijven ter beschikking stellen van de wachtzaal en de toiletten. Klik hier om het informatiefilmpje over het gebruik van de biljettenautomaten te bekijken. Voor meer informatie kan je contact opnemen met de klantendienst van NMBS via 02/528 28 28 of via www.nmbs.be.


100-jarige Zeelse oud-strijder legt Vlindertegel tegen zinloosgeweld met achterkleinkinderen

Op zondag 19 april plaatste de gemeente Zele een Vlindertegel tegen zinloos geweld aan het Monument van de oorlogsslachtoffers. Dit vredesmonument is een symbolische plaats rechtover het station waar dagelijks veel volk passeert. De tegel werd door de 100-jarige oud-strijder Jules Heirman en zijn achterkleinkinderen ingemetseld. Zo geeft hij op een symbolische manier de fakkel door waarmee de strijd tegen zinloos geweld over de jaren heen verder gezet wordt. Door de Vlindertegel tegen zinloos geweld op een drukbezochte openbare plaats te plaatsen, is hij op een visuele en voortdurende manier aanwezig in onze samenleving. Zo kunnen we stilstaan bij zaken die vanzelfsprekend lijken, maar dat helaas niet altijd zijn.

Nieuwe uitleenreglementen vanaf 1 maart 2015

Vanaf 1 maart gaan de nieuwe reglementen voor het gebruik van materiaal en accommodaties van kracht. Het uitlenen van materiaal blijft gratis wanneer de verenigingen het materiaal zelf ophalen en terugbrengen. Er wordt enkel een bijdrage gevraagd als het gemeentepersoneel het uitgeleende materiaal dient te leveren, plaatsen en opnieuw op te halen. Bij het gebruik van de gemeentelijke zalen zal er voortaan niet langer met een dagprijs gewerkt worden, maar zal het tarief berekend worden per dagdeel (voormiddag, namiddag of avond). Klik hier voor de nieuwe reglementen en aanvraagformulieren. Meer info via uitleendienst@zele.be.

Bouwgronden te koop woonproject Kouterbosstraat - Smeiersberg

Er zijn nog enkele percelen te koop van fase 2 van het woonproject Kouterbosstraat - Smeiersberg. Daarnaast is er nog één perceel te koop uit fase 1 van het woonproject (perceel 51) Klik hier voor meer informatie en prijzen over de resterende percelen. Wie interesse heeft als kandidaat-koper, kan contact opnemen met de dienst grondgebiedszaken (1e verdieping gemeentehuis, 052/45 98 40).

Sport-, jeugd- en cultuurdienst naar De Wiek

Vanaf heden vind je de sport-, jeugd- en cultuurdienst in het nieuwe gemeenschapscentrum De Wiek, Dendermondebaan 8 in Zele.

Openingsuren:
Maandag: 9u00 - 12u00 / 14u00 - 19u30
Dinsdag: 9u00 - 13u00
Woensdag: 9u00 - 12u00
Vrijdag 9u00 - 12u00
Donderdag gesloten. 

Nieuwe uurregeling dienst huisvesting

Vanaf 1 april 2014 geldt een nieuwe uurregeling op de dienst huisvesting. Onze huisvestingsambtenaar is beschikbaar op volgende momenten:
- Elke voormiddag van 9u00 tot 12u00
- Maandagavond tussen 17u30 en 19u30

Nieuwe openingsuren vanaf 1 feburari 2014

Maandag: 9 uur tot 12 uur / 14 uur tot 19u30
Dinsdag: 9 uur tot 12 uur
Woensdag: 9 uur tot 12 uur
Donderdag: 9 uur – 12 uur / 14 uur tot 18 uur
Vrijdag: 9 uur tot 12 uur